Logosmall

Zo geniet je pas echt van een hangmat

  • Geplaatst op
  • Door Mariëlle Blokzijl
  • Geplaatst in hangmat
Zo geniet je pas echt van een hangmat

Je hebt je hangmat aangeschaft en bent klaar om eens goed te chillen. Dus: ophangen en liggen maar. Zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Dat klopt, maar zorg wel dat je hangmat veilig hangt en je er op de juiste manier in gaat liggen. Anders zal ontspanning al heel snel omslaan in ergernis, en dat kan nooit de bedoeling zijn van ‘s werelds meest relaxte product!

 

Stap 1: De juiste hangplek

Waarschijnlijk heb je al een mooie hangplek in gedachten. Zorg ervoor dat je zeker weet dat deze balken, bomen, palen, plafond of muren je kunnen dragen! Een hangmat draagt namelijk meer dan het feitelijke aantal kilo’s van je lichaam. Wanneer je beweegt, worden ophangpunten extra belast. Ben je dus niet 100% zeker van je ophangpunten, zoek dan een andere hangplek of gebruik een hangmatstandaard. Ook wanneer je een hangmat (ook) binnen wilt gebruiken en liever geen gaten boort, is een verplaatsbare hangmatstandaard ideaal.

 

Stap 2: Hangmat ophangen

Nu volgt het ophangen zelf. Daarbij is het belangrijk om de juiste hoogte en lengte aan te houden. Een goede richtlijn is om ervoor te zorgen dat het laagste punt (de zitkuil) 40 tot 50 cm boven de grond hangt en de ophangpunten zich op 1 meter 80 bevinden. Belangrijk is dat beide ophangpunten even hoog hangen. Wat betreft de lengte: die mag niet te krap bemeten zijn. Een hangmat zonder goede 'ligkuil’ ligt niet comfortabel. Ziet je hangmat er in ruststand uit als een banaan, dan is het goed. Houd ook rekening met het feit dat een nieuwe hangmat nog enkele tientallen centimeters zal uitrekken. Als je je hangmat een poosje hebt gebruikt, moet je misschien de hoogte bijstellen, anders beland je nog met je achterste op de grond!

 

Stap 3: Er goed in gaan liggen

Nu volgt de laatste en leukste stap: in je hangmat gaan liggen. Ook hierbij gelden enkele gebruikerstips. De meeste mensen gaan er namelijk van uit dat je in een hangmat hetzelfde ligt als op bed: rechtuit, met je voeten en hoofd in een rechte lijn. In een hangmat met spreidstokken kan dat wel, maar in een traditionele hangmat zal je worden ‘verzwolgen’ door het doek. De enige echte manier om in een hangmat te liggen, is diagonaal. Dan heb je geen last van flappen stof in je gezicht en is de lichaamsondersteuning optimaal!

 

 

Lekker liggen in een hangmat

 

 

Nog meer genieten van je hangmat

Volg bovenstaande stappen en je zult lekker kunnen liggen in een hangmat. Met deze tips geniet je nog meer!

>> Met een hangmat binnen kun je het hangseizoen verlengen tot een heel jaar! Met de Easy Plus haken hoeft ruimte geen issue te zijn. Hiermee hang je de hangmat veilig op en kun je hem na gebruik met 2 lussen aan 1 haak langs de muur naar beneden laten hangen.

 

>> Wil je tussen twee bomen hangen maar kom je touw tekort, dan biedt de Smartrope uitkomst. Met dit touw kun je de ophangpunten verlengen.

 

>> Ontvlucht tijdens een hittegolf de benauwdheid van je slaapkamer en ga buiten in je hangmat slapen. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat de schommelende beweging van een hangmat je eerder in slaap laat vallen en dat je daardoor dieper slaapt.

 

>> Bewaar je hangmat niet alleen voor luie zondagen, maar gebruik hem juist op de momenten dat je stress voelt. Twintig minuten in de hangmat en je kunt de wereld weer aan. Wat dat betreft is een hangmat op je werkplek geen slecht idee!