Logosmall

Slapen in een hangmat in plaats van een kinderbed

Slapen in een hangmat in plaats van een kinderbed

Kinderen die slapen in een hangmat kunnen vaak beter in slaap vallen en slapen beter door. Daarnaast levert het ook veel praktische voordelen op!

Hangmatten zijn in eerste instantie bedoeld als relaxplek. Althans, in onze Westerse cultuur. Van oorsprong is de hangmat echter hetzelfde als wat het bed voor ons is: een slaapplek voor de nacht. En in veel landen rond de Evenaar is dat nog steeds zo. En hoewel wij snel de voorkeur geven aan een riant bed, biedt het slapen in een hangmat een heleboel praktische en gezondheidsvoordelen. Dat geldt helemaal voor kinderen!

 

Gezondheidsvoordelen van het slapen in een hangmat

Over het algemeen zien wij het bed als de beste en meest beschaafde slaapplek. Maar in feite zal een matras, hoe zacht ook, altijd het lichaam belasten. Je kunt namelijk niet om de zwaartekracht heen. Bij het slapen in een hangmat kan dat wel. En dat is meteen het belangrijkste voordeel van het slapen in een hangmat. Je lichaam wordt optimaal ondersteunt en drukpunten, zoals heupen, nek en schouders, worden ontlast. Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat je door het wiegen van de hangmat sneller in slaap valt en dieper slaapt. Zo’n simpele doek van katoen is dus vele malen beter voor je lichaam dan zelfs het meest dure bed!

 

Kinderen laten slapen in een hangmat

Voor je kind(eren) is het slapen in een hangmat in plaats van een kinderbed zeker de moeite van het proberen waard. Dankzij hun onbevangen natuur zullen kinderen er bovendien geen moeite mee hebben om hun bed een nachtje in te ruilen voor een hangmat. Grote kans dat ze dit juist heel leuk en avontuurlijk vinden! Slapen in een hangmat kan kinderen veel voordelen opleveren. Kinderen die moeite hebben met inslapen of erg druk zijn, kunnen bijvoorbeeld veel baat hebben bij het wiegen van een hangmat. Deze schommelende beweging geeft een geborgen gevoel en werkt kalmerend. Het wiegen helpt bij het in slaap vallen én zorgt voor een diepere slaap. Doordat er geen ruimte is om te woelen, slapen kinderen bovendien beter door. Daarnaast zijn er de praktische voordelen. Een hangmat is goedkoper en levert minder wasgoed op. Bovendien neemt een hangmat veel minder ruimte in dan een bed. Zo kun je eenvoudig meerdere kinderen op een slaapkamer laten slapen. En ‘s ochtends hang je de hangmat gewoon aan één haak tegen de muur en is de kamer helemaal vrij om lekker in te spelen!

 

Wennen aan het slapen in een hangmat

Natuurlijk is het wel even wennen als je kind voor het eerst gaat slapen in een hangmat. Gun het dus een paar dagen tot een weekje de tijd. Kies in elk geval een traditionele hangmat, zonder spreidstokken. Alleen de traditionele hangmat biedt namelijk optimale ondersteuning van het lichaam. Laat je kind ook altijd diagonaal in de hangmat liggen. Anders valt alle stof in het gezicht en ligt het niet lekker. Je kunt de hangmat gewoon opmaken met zijn vertrouwde kussen en dekbed. Een slaapzak is ideaal; dat ligt lekker zacht en isoleert het hele lichaam. Is het erg koud op de kamer, hang dan ook een deken onder de hangmat; dit biedt de beste isolatie. Laat je kind rustig schommelen in zijn hangmat terwijl je nog een verhaaltje leest of wat met hem kletst. Misschien zal er een deken bij moeten of mag er juist eentje weg, of is het even schuiven totdat je kind lekker ligt en in slaap kan vallen. Reken op een aantal nachten om te wennen en te experimenteren met beddengoed. De kans is echter groot dat je kind daarna niet anders meer wil dan slapen in een hangmat!

 

Van kinderbed naar hangmat: tips & trics

>> Kies altijd een traditionele hangmat. De hangmat met spreidstokken biedt niet dezelfde gezondheidsvoordelen of hetzelfde comfort als een traditionele hangmat.

>> Laat je kind diagonaal in de hangmat liggen en veilig instappen: eerst in het midden zitten en dan de benen erin slingeren.

>> Gebruik altijd een speciale hangmatstandaard of de juiste bevestigingshaken om de hangmat veilig op te hangen

>> Gebruik alleen bevestigingshaken in stevige muren en volg de instructies nauwkeurig.

>> Heeft je kind een hoge hoogslaper? Dan kun je daar ook (voorlopig) de hangmat onder hangen.

>> Laat je kind nooit zonder toezicht een hangmat ophangen.

>> Hang een hangmat nooit boven speelgoed of andere spullen.

>> Overdag kan de hangmat weg worden gehangen om extra speelruimte te creëren, of gebruikt worden als schommelstoel!