Logosmall

Hulp bij een huilbaby

  • Geplaatst op
  • Door Mariëlle Blokzijl
Hulp bij een huilbaby

Wanneer je in blijde verwachting bent, verwacht je niet dat je baby je tot wanhoop zal drijven. Toch is dit soms helaas het geval. Een huilbaby moet extreem veel huilen en is vrijwel ontroostbaar. Als ouder raak je hierdoor oververmoeid en kun je niet meer van je kindje genieten. De oorzaak voor het huilen is soms medisch van aard. Als een medische oorzaak wordt uitgesloten, is het kindje misschien overgevoelig voor prikkels. Een strak schema van rust en regelmaat wordt dan aangeraden om een overmatig huilende baby tot rust te brengen.

Wat is een huilbaby?

Officieel is een baby een huilbaby als hij minimaal 3 weken, minimaal 3 dagen per week, minimaal 3 uur per dag huilt. Dat is dus fors meer dan de anderhalf uur per dag die een gemiddelde baby huilt. Het huilen van een huilbaby klinkt bovendien heel anders dan het huilen dat baby’s als communicatiemiddel gebruiken, Het huilgeluid klinkt meer als gekrijs: continu op 1 toonhoogte, scherp en schril. De baby is ontroostbaar: oppakken en troosten helpt heel even of helemaal niet. Ongeveer 10 tot 15% van de baby’s is een huilbaby.

 

Medische oorzaken huilbaby

Baby’s kunnen om allerlei redenen huilen. Soms is er een lichamelijke oorzaak voor het onmachtige gekrijs van je kleine. Het is dan ook verstandig om met een huilbaby langs de huisarts te gaan om de volgende medische oorzaken te onderzoeken en eventueel te laten behandelen:

 

- Maag / darmproblemen, zoals reflux, obstipatie, diarree, onrijpe darmen, gewenning aan voedel, te veel of te weinig voedsel

- Allergie of eczeem, zoals een koemelk-allergie

- Wervel-/ of heupprobelemen, zoasl het KISS syndroom (waarbij sprake is van een storing in de eerste nekwervels) of heupluxatie (hierbij is de kom van de heup niet goed ontwikkeld, waardoor de heupkop niet in de kom past)

- Hoofdpijn als gevolg van geboorte met de tang, vacuümpomp of als de bevalling erg snel of moeilijk ging

- Pijn door geboortetrauma, zoals gebroken sleutelbeen

- Oorontsteking, spruw, urinewegontsteking, blaasontsteking, luieruitslag

- Prematuur/dysmatuur (laag geboortegewicht) geboren baby’s, waarbij sprake is van  onrijpheid van het centrale zenuwstelsel en stress

- Ademhalingsproblemen door bijvoorbeeld verkoudheid of het RS-virus (dat infecties van de luchtwegen veroorzaakt).

 

Rust en regelmaat voor een huilbaby

Zijn bovenstaande medische oorzaken uitgesloten dan kan je baby snel overprikkeld zijn. Hierdoor moet hij huilen, waardoor je kindje nog verder overprikkeld raakt. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Deze kun je doorbreken door een ijzeren regime van rust en regelmaat te hanteren. Dus elke dag uiterst voorspelbaar laten verlopen. Dat betekent op vaste tijden slapen/eten/spelen/badderen, altijd op dezelfde manier en op dezelfde plaats. Daarbij probeer je zoveel mogelijk rust voor je kindje te creëren. Beperk de prikkels uit de omgeving: visite, uitstapjes, radio en tv maar ook licht en aanrakingen. Zelfs gepraat of gestreel tijdens het voeden kan bij huilbaby’s al voor een overschot aan prikkels zorgen. Inbakeren kan helpen om rust af te dwingen bij een baby. Een ingebakerd kindje kan zich niet overstrekken of zichzelf  wakker houden door maaiende armpjes of beentjes. Probeer ook eens een draagdoek. Door je kindje in kikkerhouding, rechtop en tegen je warme lichaam te dragen, krijgt je baby een rustig gevoel en wordt eventuele reflux voorkomen. Ook een baby hangmat kan soelaas brengen. Het zachte wiegen in een hangmat brengt kindjes tot rust en kan zelfs helpen om ze in slaap te laten vallen.

 

 

Eén ding is zeker: een huilbaby trekt een enorme wissel op je relatie en gezinsleven. Wanneer het huilen een serieus probleem wordt, schakel dan altijd hulp in. Vraag familie om je soms te ontlasten en verdeel de nachten met je partner (indien mogelijk). Zo voorkom je dat je ten einde raad geneigd bent om jezelf of je kindje iets aan te doen. Hoe hard dat ook klinkt, dit kan gebeuren wanneer de slapeloze nachten en de gevoelens van onmacht zich blijven opstapelen. Denk ook niet dat het huilen van je baby jouw schuld is en probeer te onthouden: ook deze situatie zal voorbij gaan..!!