Logosmall

Hoe wiegen je baby beter laat slapen

  • Geplaatst op
  • Door Mariëlle Blokzijl
  • Geplaatst in babyhangmat, slapen
Hoe wiegen je baby beter laat slapen

Onze moeder deed het, de moeder van onze moeder ook en waarschijnlijk gaat het terug de oertijd: een baby in slaap wiegen. Instinctief begint ons bovenlichaam heen en weer te bewegen wanneer wij een huilende baby in onze armen hebben. Wat we al jaren wisten, is nu ook wetenschappelijk bewezen: wiegen helpt om baby’s beter te laten slapen!

Wetenschappelijk onderzoek met een wiegend bed

Het wiegen van een baby is van alle tijden en komt voor in iedere cultuur op aarde. Maar waarom dat zo is, werd jarenlang niet onderzocht. In 2011 werd voor het eerst een wetenschappelijk artikel over dit onderwerp gepubliceerd. In Current Biology tonen onderzoekers de link tussen wiegen en slapen aan door te demonstreren hoe het wiegen de fysiologische parameters van de menselijke slaap beïnvloedt. In hun onderzoek werd met een EEG gemeten wat het effect is van een schommelend bed op de slaap van gezonde, volwassen proefpersonen. De EEG toonde aan dat een langzaam bewegend bed de transitie van waken naar slapen positief beïnvloedt. Bovendien werd de N2 slaap (diepe slaap) door het wiegende bed verlengd. Hiermee werd bevestigd wat wij allemaal al wisten: Wiegen helpt om baby’s in slaap te laten vallen. Ook is gebleken dat wiegen dezelfde positieve invloed heeft op de slaap van volwassenen. Niet alleen val je in een schommelend bed - oftewel een hangmat - sneller in slaap, je profiteert ook van een diepere slaap. Daardoor wordt je in een hangmat beter uitgerust wakker dan in een bed!

 

 Wetenschappelijk bewijs Hangmat helpt om beter te slapen

 

Je baby wiegen met een baby hangmat

Om je baby in slaap te wiegen, gebruik je meestal je armen. Dat is het meest effectief: ook je lichaamswarmte, geur en hartslag helpen je baby in slaap te vallen. Daarnaast wordt voor de eerste maanden een wiegje naast het ouderlijk bed gezet. Zo kun je 's nachts je baby wiegen, zonder uit bed te hoeven. Er is echter nog een handig middel om je baby te wiegen. Een babyhangmat is een makkelijk verplaatsbaar schommelend bedje dat heel geborgen aanvoelt voor je kleintje. Ideaal om mee te nemen op visite, vakantie, naar de tuin of voor dutjes tussen het spelen door! Daarnaast ligt een babyhangmat heel gezond. De vorm van het doek ondersteunt de natuurlijke, gekromde houding van een jonge baby. Dit heeft ook een positief effect op reflux en krampjes. Daarnaast vermindert een babyhangmat het risico op een afgeplat hoofdje. Dit komt omdat een hangmat geen drukpunten uitoefent. 

 

Lekker slapen in een babyhangmat

Een babyhangmat is ideaal om je baby zachtjes te wiegen. Het gewichtloze gevoel van hangen in de lucht doet bovendien denken aan de vertrouwde tijd in de baarmoeder. Dit alles zorgt voor een heerlijke slaap van je baby. Door de veiligheidsriempjes hoef je niet bang te zijn dat je kleintje eruit kan vallen. Volg de bijgeleverde instructies voor een veilige ophanging met de hangmat standaard, in een box of in een ledikant en je kunt 100% zeker zijn van een veilig bedje.

 

Is je baby dol op de babyhangmat? Dan kun je later overstappen op een kinderhangmat. Een kinderhangmat is speciaal gemaakt voor het veilig liggen en slapen van jonge kinderen en heeft een kleurrijk dessin. Zo kan je kindje op elke leeftijd heerlijk in slaap worden gewiegd!