Logosmall

Het speelplezier van een hangmat!

  • Geplaatst op
  • Door Mariëlle Blokzijl
Het speelplezier van een hangmat!

De aantrekkingskracht van een hangmat op kinderen is enorm. Je kunt er in schommelen, in en uit klimmen, een boekje lezen of gewoon in dagdromen. Bovendien vormt het een echt eigen plekje, veilig boven de grond en uit zicht van volwassenen. Als kind kun je in een hangmat eventjes ontsnappen aan de dagelijkse drukte!

 

Hangmat als piratenschip

Hoewel een hangmat slechts een simpel doek aan touwen is, biedt het kinderen oneindig veel meer dan dat. Misschien juist daarom. Zoals een kartonnen doos altijd weer de creativiteit en fantasie van kinderen prikkelt, zo laat ook een hangmat de verbeelding spreken. Bij elk spel kan de hangmat worden betrokken en in ieder object transformeren. Zo is het op het ene moment een piratenschip op zee, dan weer een vliegend tapijt of boomhut. Je kunt ook heel goed allemaal knuffels, auto’s of Barbies in de hangmat zetten of hem als bedje gebruiken voor je lievelingspop. En natuurlijk is een hangmat ook een fantastische verstopplek!

 

Lekker naar buiten

Hang een hangmat in de tuin en je kinderen zullen weinig aanmoediging nodig hebben om lekker buiten te gaan spelen. En dat is juist in deze tijd van tv, tablets, smartphones en spelcomputers een groot goed. Is het een warme zomer, dan zou je zelfs een keer samen buiten kunnen slapen onder de sterren! Dat levert ongetwijfeld een gouden jeugdherinnering op. Neem de hangmat ook eens mee als jullie een boswandeling gaan maken of naar het park gaan. Hiermee creëer je een doel: een mooie plek vinden om de hangmat op te hangen. Vervolgens kun je samen in de hangmat gaan zitten of liggen om de natuur heel bewust te ervaren. Voel hoe het zonnetje je gezicht kietelt en ruik de geuren van het bos. Luister of je vogeltjes kunt horen fluiten of de wind door de blaadjes hoort waaien. Zo leert je kind op een speelse manier van de natuur genieten.

 

Lekker naar buiten met een hangmat

 

Luieren in een hangmat

Kinderen krijgen het steeds drukker en er blijft maar weinig tijd over om helemaal niks te doen. Daarnaast is vervelen bijna een taboe. Zodra een kind even niks weet te doen, gaat de tv aan of wordt de tablet erbij gehaald. En dat terwijl het zo gezond is om eventjes te luieren, zonder prikkels of afleiding. Omdat kinderen ook niet voor hun lol gaan zitten op een stoel, biedt een hangmat de ideale oplossing. Hierin kun je ontspannen zonder stil te hoeven zitten, lekker een beetje schommelen, luieren en mijmeren. In een hangmat kun je niks doen zonder je te vervelen!

 

Veilig spelen in een hangmat

Ten slotte is het belangrijk dat kinderen leren om veilig met een hangmat te spelen. Dat betekent:

 

- Altijd veilig in een hangmat klimmen door eerst in het midden van de hangmat te zitten en dan je benen in het doek te slingeren;

- Nooit in een hangmat springen;

- Geen spullen onder een hangmat leggen

- Nooit aan één zijde van een hangmat hangen als er iemand in zit

- Nooit zelf een hangmat ophangen. Dat mag alleen een volwassene!

 

Met deze spelregels blijft het spelen in een hangmat altijd veilig!