Logosmall

Colombianen vieren dag van de luiheid

  • Geplaatst op
  • Door Marielle Blokzijl
Colombianen vieren dag van de luiheid

Het zou afgelopen zondag een mooi gezicht zijn geweest in Itagui, Colombia! De straten van deze stad waren op 20 augustus namelijk bezaaid met matrassen, bedden, hangmatten en luierende inwoners in pyjama en feestelijke uitdossing. Net als elk jaar werd hier de World Day of Laziness (Internationale dag van de luiheid) gevierd en verkeerde de stad in de meest relaxte staat van het jaar.

Florerende economie

Grappig genoeg staat Itagui, gelegen in het noordwesten van Colombia, juist bekend om zijn bruisende handel en bloeiende industrie. Die florerende economie mag echter niet ten koste gaan van de vrije tijd en geestelijke rust van zijn inwoners, zo stelde inwoner Carlos Mario Montoya 32 jaar geleden. Zijn idee dat er evengoed tijd moet zijn om te relaxen als te werken groeide uit tot de World Day of Laziness. Inmiddels is deze viering van de luiheid de vaste afsluiter van het achtdaagse festival van industrie, handel en cultuur in Itagui. Tijdens deze dag wordt niet alleen op straat geslapen en gechilld, ook wordt de mooiste pyjama verkozen en een race gehouden met bedden op wielen.

 

 Dag van de luiheid in Itagui

 

De slechte reputatie van luiheid

De deelnemers van het evenement vinden dat luiheid onterecht een slechte reputatie heeft. Nog zorgwekkender vinden zij de grote invloed van werk op het dagelijks leven, met alle mentale en fysieke gevolgen vandien. ‘Stress is de ergste ziekte van dit moment; de mallemolen van het dagelijks bestaan’, aldus Jhon Jairo Alonso vanaf zijn matras in de middagzon. Maar vandaag is er van stress geen sprake. Vandaag wordt de luiheid in al zijn pracht gevierd!

 

Dag van de luiheid in Columbia

 

Minder stress, meer luieren

Hoe gezellig ook, deze Colombiaanse feestdag is vooral een ludieke manier om het belang van minder stress onder de aandacht te brengen. Dit speelde 32 jaar geleden dus ook al, maar tegenwoordig is het belang groter dan ooit. We zijn 24 uur per dag beschikbaar en het werk eist een grote tol van onze gezondheid. Werkstress is dan ook beroepsziekte nummer één in Nederland. Jaarlijks meldt 14 procent van de werknemers burn-out klachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten.

 

Een goede reden om ook in Nederland een Internationale Dag van Luiheid te organiseren, lijkt ons! En dan het liefst onder werktijd. Iedereen neemt massaal zijn hangmat mee naar het werk en in plaats van oeverloos vergaderen, mailen, bellen en multitasken, doen we allemaal de hele dag he-le-maal niks. Een ode aan de luiheid. Wat een bevrijding!

 

(Foto’s: AFP)