Logosmall

Baby hangmat gebruiken: tips en ervaringen

  • Geplaatst op
  • Door Marielle Blokzijl
  • Geplaatst in babyhangmat
Baby hangmat gebruiken: tips en ervaringen

Een baby hangmat is geen standaard bedje voor een baby en staat dan ook niet op de baby uitzetlijst die je van je kraambureau krijgt. Meestal krijgen ouders een baby hangmat als kraamcadeau of ze schaffen er zelf één aan vanwege de slaapproblemen van hun baby. Veel nieuwe ouders hebben geen ervaring met de baby hangmat. Daarom een aantal tips en ervaringen om de baby hangmat goed te kunnen gebruiken!

Baby hangmat voor onrustige baby’s

Een baby hangmat is een ideaal slaapplekje voor onrustige baby’s. Ouders van baby’s die slecht slapen vanwege bijvoorbeeld overstrekken, krampjes of reflux hebben dan ook veel positieve ervaringen met een baby hangmat. In een baby hangmat kunnen baby’s in een natuurlijke, iets gekromde houding liggen, met hun hoofdje iets hoger dan de rest van hun lichaam. Zo nemen krampjes af en wordt het pijnlijke spugen verminderd. Baby’s die zich overstrekken kunnen hun rugspieren in een baby hangmat leren buigen en zo een ontspannen houding aannemen. En dankzij de wiegende beweging van de hangmat kunnen baby’s die overprikkeld en gespannen zijn beter in slaap komen.

 

Langere dutjes in een baby hangmat

Dat wiegen helpt om in slaap te vallen, is algemeen bekend. Instinctief zal elke ouder zijn kleintje opnemen en in de armen wiegen om hem te troosten of te helpen slapen. In 2011 werd voor het eerst wetenschappelijk bewezen dat een wiegend bed helpt bij het in slaap vallen. Uit dit onderzoek bleek dat een langzaam bewegend bed de transitie van waken naar slapen positief beïnvloedt. Bovendien werd de diepe slaap door het wiegende bed verlengd. Dat betekent dat je baby in een hangmatje sneller in slaap kan vallen en langer doorslaapt. En vaak wiegen ze zichzelf ook weer in slaap wanneer ze toch even wakker worden. Waarschijnlijk zie je de baby hangmat daarom ook steeds vaker opduiken in kinderdagverblijven. Hier hebben ze vast in de praktijk ervaren dat hun kleine cliëntjes in dit wiegende bed veel langere dutjes doen dan in een ander baby bedje!

 

Overal slapen met de hangmat standaard

Een baby hangmat kun je los kopen en bevestigen tussen bijvoorbeeld de spijlen van een box of ledikant. De ervaring leert dat dit niet altijd goed past of goed blijft zitten. Een bijpassende standaard is de meest stabiele en praktische bevestiging voor een baby hangmat. Een groot voordeel van zo’n hangmat standaard is dat je hem overal kunt plaatsen. Neem hem mee op visite en je weet zeker dat je baby zijn dutje niet overslaat. In de zomer kun je de hangmat standaard naar buiten verplaatsen, zodat je kleintje heerlijk kan dutten in de tuin (en jij in de hangmat ernaast!). Bijkomend voordeel is dat een hangmat goed ventileert en je baby niet snel oververhit zal raken.

 

De ervaring van veel ouders en verzorgers is dat een babyhangmat een geliefde extra slaapplek is waarin baby's sneller in slaap vallen en langer doorslapen. Zeker voor onrustige baby’s, overstrekkende baby’s en baby’s met reflux of krampjes kan de hangmat een echte uitkomst zijn en zorgen voor de broodnodige uurtjes slaap - voor zowel baby als ouders! Uiteraard is het de bedoeling dat je altijd toezicht houdt als je baby in een hangmat slaapt - net als bij andere slaapplekjes buiten het ledikant - maar dan kun je aan een baby hangmat heel veel plezier beleven!