• Hersengolven en hangmatschommeling.

  by  • 27 July 2011 • eigenschappen, gebruik en onderhoud, nieuws • 0 Comments

  Hoe ziet het onderzoek (zie voorgaande post)  van de Universiteit van Genève eruit?

  Twaalf vrijwilligers, zonder slaapproblemen, deden in een soort wiegende hangmat en in een stilstaand bed een middagdutje.
  Deze middagdutjes werden met elkaar vergeleken.
  Eerst werden ze wel volgehangen met sensoren en andere meet apparatuur. De bekendste is wellicht de EEG (een soort mutsje met electroden op het hoofd) die elektrische potentiaalverschillen in de hersenen meet (elektro-encefalografie). Maar ook een ECG (hartfilmpje) waarbij sensoren bij de hartstreek, polsen en enkels worden geplaatst. Hierbij wordt de electrische activiteit van de hartspier geregistreerd.
  Van andere spieren wordt ook de activiteit gemeten (EMG = Elektromyografie). De luchtstroom uit de neus en mond wordt ook nog gegregistreerd.
  Alles bij elkaar stelt de onderzoekers in staat de duur, fase en intensiteit van de slaap te meten.
  Daaruit blijkt dus dat je door wiegen eerder in slaap valt. En je er beter door slaapt.
  Dit beter slapen werd gemeten in fase N2, dat is de fase in je slaap waarbij je weinig van de omgeving merkt en je heel ontspannen bent, een niet REM fase.
  Deze N2 fase maakt ongeveer 50% van de totale slaapduur uit.
  De hersenactiviteit verschilt per slaapfase. De N2 fase wordt gekenmerkt door een hoge hersenactiviteit, snelle golfbewegingen.
  De Zwitserse onderzoekers gaan ervan uit dat er een verband is tussen de golfbeweging van de hangmat en de golfbeweging in de hersenen.
  De Zwitsers vermoeden dat er een synchronisatie van de golfbwegingen plaats vindt. De hangmat beweegt, hierdoor ontstaat er een sensorische stimulatie die een sychroniserend effect heeft op de hersenen waardoor het endogene slaapritme wordt versterkt.
  sensorisch = zintuiglijk
  endogeen = van binnen uit

  Opmerkelijk is de trage beweging van de hangmat die de onderzoekers gebruiken.
  De golfbeweging (of snelheid) van de hangmat in het slaaponderzoek van de Zwitsers is een vierde Hertz. In 4 seconden beweegt de hangmat heen en weer. Dat is natuurlijk veel trager dan een gewone hangmat, waarbij de trillingstijd (of periode) ongeveer 1 seconde is.
  Als we een hangmat als een eenvoudige (mathematische) slinger beschouwen moet de lengte van de slinger vier meter zijn wil de periode overeenkomen met de Zwitserse hangmat!
  Zelf uitrekenen ? Zie HIER

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *